Xena Consulting

Nyheter från MENA

Förhandlingarna har börjat och tunisierna hoppas uppnå demokrati utan vapen

 

förhandlingarLanseringen av förhandlingarna eller den sk ”nationella dialogen” mellan sittande regering och oppositionen kunde påbörjas i fredags ​​eftermiddag då premiärministerns skriftliga åtagande, att lämna sin post inom tre veckor, bekräftats som äkta.

Nu kommer nya ministrar att utses som inte har någon speciell politisk inriktning utan som tillsätts pga sin kompetens. Samtidigt kommer arbetet med konstitutionen att återupptas efter att mer än 60 av medlemmarna genomfört en långvarig bojkott sedan mordet på oppositionsledaren Brahmi .

Inom en vecka skall en ny regeringschef utses.

Under lördagsnatten satt Ennadha och oppositionen och brainstormade om vilka som ska vara med i den kommitté som ska komponera den framtida regeringen.

Trots lanseringen av samtalen ​​efter mer än tre månader av dödläge är misstron stor bland befolkningen och oppositionen. Ennadha har lekt ”katt och råtta” i flera månader därför känner sig ingen riktigt säker på vad deras verkliga avsikter med förhandlingarna är.

I tunisisk media kunde man hitta uttryck av en viss lättnad och en förhoppning om att politikerna ska kunna nå fram till samförstånd .  

tunisisk polisSamtidigt som man kan läsa artiklar som visar på den svåra situationen som landet befinner sig i då samtalen påbörjats:

  • Terrorister tränar på den allmänna fotbollsplanen i staden Siliana varje dag inför allmänheten utan ingripande från den lokala polisen. Polisen säger att de under flera månader meddelat regeringen om dessa aktiviteter utan att få någon order om att stoppa det hela.
  • Polisernas fackförening som består av mer än 60 % av poliskåren går i strejk. Anledningen är att de inte är nöjda med regeringens sätt att hantera terroristhoten, deras undermåliga arbetsverktyg och avsaknad av säkerhet i deras dagliga arbete.
  • Invånarna i Kairouan river ner alla skyltar och annat som överhuvudtaget påminner om Ennadha och regeringen.
  • Premiärministerns son är en högt uppsatt medlem i terroristorganisationen Ansar al-sharia som har anknytningar till Al-Qaida.
  • En högt uppsatt Ennadhamedlem som endast har 4 000dinarer i lön ca 16 000sek har under loppet av några månader lyckats köpa ett hus som kostar flera miljoner.
  • Fem medlemmar i oppositionspartiet Nidha Tounis har mordhotats av terrorister.

Ennadha har försatt sig i en ytterst svår situation där många av medlemmarna riskerar fängelse om de avgår från makten. Vilket i sig säkerligen har varit en av anledningarna till att man vägrat avgå. Samtidigt som det är en av orsakerna till att samtalen kan stranda.

tillsammans för tunisienDet verkar ändå som om Tunisien lyckas mobilisera sig på ett fantastiskt sätt och framför allt utan att använda vapen eller hjälp av militären för att nå demokrati.

Om Tunisien lyckas så kommer det att föra med sig mycket positivt för övriga länder i regionen. Men situationen är delikat och kommer inte att bli lättare för den nya teknokratiska regering som eventuellt kommer att ta över makten.