Xena Consulting

Nyheter från MENA

Är det början på ett inbördeskrig vi bevittnar ?

art_kalashnikov_voiture_piegee

Idag har flera händelser inträffat för det första har säkerhets källor bekräftat att en grupp terrorister har arresterats. De hade gömt undan en stor mängd vapen i den kända parken Belvédère i centrala Tunis som hittades tillsammans med en färdig plan på hur de skulle attackera hotell Sheraton, huvudkontoret för tunisisk TV samt TV stationen Nessmas lokaler.

För det andra har det förekommit en skottväxling mellan polisen och en beväpnad grupp i en av huvudstaden Tunis moderna statsdelar Ennasr, där en dödades och tre arresterades.

Igår hörde jag av en av mina närmsta bekanta som bor i en av Tunis bättre stadsdelar El Menzah att polisen hittat en vapengömma inte mer än 500 m från hennes bostad.

Under lång tid har det varit känt att de vapen som den franska armén gav till motståndsgrupperna i Libyen (se tidigare inlägg) samt de vapen som försvann från arméns vapenlager då Gadaffi mördades, forslas in i Tunisien utan problem. Dessa vapen har nu kommit i händerna på dels terroristgrupper och affärsman och andra som vill skydda sig.

Den islamistiska regeringen Ennadha hotas av sina numera välbeväpnade ”barn”, som partiledaren Ghannouchi kallat terristgrupperna för. Dessa grupper anser att Ennadha böjer sig för oppositionen allt för mycket. Hotet håller nu på att förverkligas och det är detta vi nu bevittnar i Tunisien. Ennadha som under flera månader förnekat förekomsten av terrorister i Tunisien så är nu tvingade att försvara sig mot sina ”barn”.

Det verkar för mycket för att bara vara en slump att en mängd undangömda vapen hittas och att flera attacker och mord på både soldater och poliser genomförs samma dag som regeringen ska påbörja förhandlingar om ett maktbyte med oppositionen.

Situationen triggas upp mellan Ennadha, folket och oppositionen å ena sidan och Ennadha och terroristerna å andra sidan. Befolkningen protesterar, skriver artiklar, skriver kritiska sångtexter, har möten, organiserar sig m.m. för att få Ennadha på fall. Ennadha som vägrar lämna makten trots att de sedan den 23 oktober förra året befinner sig i en illegal situation. Samtidigt triggar nu jihadisterna upp sina attacker för att tvinga Ennadha att genomföra islamiseringen av Tunisien snabbt med införande av sharia och förtryck av kvinnor. Samtidigt som de utnyttjar sig av sociala medier för att framställa de som dödats i striden som martyrer och hjältar. Med bilder och videoklipp förhärligar de livet som terrorister och fångar in fler unga män som adepter.

Tunisia_Salafists_pic_1_0

Men inte endast de sociala medierna används för att framställa jihadisternas kamp och blodbad som hjältehandlingar utan även moskéerna utnyttjas för att predika våld och mord.

I en artikel i Mag 14 undrar Soufia B om inte moskéerna av lagen? Detta är uppenbarligen inte fallet, fortsätter hon, eftersom jihadisternas budskap fortsätter att åtnjuta någon utökad form  av ” yttrandefrihet ”.

Det är svårt att förstå hur regeringen Ennadha tänker eftersom man ger indikationer om att släppa makten genom att medverka i förhandlingar med oppositionen, slå ner terrorist-organisationer och beslagta vapen. Samtidigt som man i en massiv närvaro av poliser låter hundratals jihadister marshera fritt på Tunis gator i ett begravningståg  för de ”martyrer” som dödat poliser och soldater under flera veckor.

terrorDenna och förra veckans sorgliga händelser kan inte annat än bekräfta den information som systematiskt har förnekats av inrikesministeriet och försvars-departementet, terroristhotet i Tunisien och spridningen av vapen i landet är verklig.

(Bildtext: Vaddå terroristhot? Journalisterna måste alltid överdriva)

Enligt den algeriska online tidningen Echourouk, förbereder Al – Qaida grupperna i Islamistiska Maghreb ( AQIM ) terroristattacker i Tunisien . Dessutom avslöjas att ett dussintals tunisier befinner sig på träningsläger i norra Mali. Dessa tunisier kommer från tidigare ”sovande” terrorist celler som nu håller på att vakna och som beväpnas och förbereds för att genomföra terroristattacker på strategiska mål i Tunisien.

Ben-aliI on-line tidningen Tunisia – Secret genomfördes en intervju för flera månader sedan med den tidigare presidenten Ben Ali som sade ”jag har nu bestämt mig för att berätta för Tunisierna att landet är i fara p.g.a av att revolutionen har väckt terroristgrupper från Europa och vilande islamistiska celler. Dessutom ville jag säga att vi svikits av ett arabland en av våra egna brödrar och från ett västerländskt vänskaps-land”. Många ifrågasatte äktheten i både intervjun och det som Ben Ali påstod men idag kan graden av sanning tyvärr bekräftas med 100% . 

i guds namnJust nu då jag tänkte avsluta dagens text kom följande information från online tidningen Kapitalis: ”Polisen har arresterat i 2 skäggiga individer och två kvinnor i niqab som åkte i en en jeep utanför staden Kairouan. I bilen kunde polisen beslagta flera militära uniformer, bärbara datorer, sprängämnen, en stor summa pengar i Euro och olika salafist dokument. Bland de gripna fanns en fransk kvinna och en man från Kongo som enligt en första undersökning tillhör en Al-Quaida cell och som agerar i Tunisien, Ansar al – Sharia .

Samtidigt kom informationen om att Oppositionen nu håller på att undersöka äktheten i ett dokument som ska ha utfärdats av Ali Laarayedh där han bekräftar sin avgång.

Detta är Tunisien idag eller det som kommer att stå i historieböckerna ”det blodiga oktober 2013″ . Detta är början på något nytt så mycket kan vi vara säkra på antingen går det mot ett inbördeskrig eller så avgår Ennadha och en ny oberoende regering tillsätts som förhoppningsvis kan reda ut situationen. Men i bägge fallen kommer Tunisien nu att gå in i en ny fas av många terroristdåd och stor osäker situation.