Xena Consulting

Nyheter från MENA

Terroristerna får alltmer fotfäste i Tunisien och dödar två militärer samt sex poliser under veckan.

TUNISIEPLEURE3(Bildtext: Tunisien gråter – bilden florerar på sociala medier sedan igår)

Onsdagen den 23 oktober var det exakt två år sedan den islamistiska regeringen Ennadha vann valet.  Den 23 oktober förra året hade deras legitimitet som regering utgått men de vägrar avgå, utav den anledningen har oppositionen och stora delar av den tunisiska befolkningen högljutt protesterat hela året. I onsdags hade Ennadha accepterat att den  s.k  ” nationella dialogen ” med oppositionen skulle börja alltså på dagen två år efter valet. Ingen i befolkningen hade några större förväntningar på att Ennadha skulle fullfölja sitt löfte om att avgå om dialogen genomfördes och lösningar accepterades. De flesta trodde att den ”nationella dialogen” skulle uppskjutas av Ennadha men INGEN HADE TROTT ATT ETT NYTT DRAMA skulle ge Ennadha möjligheten att skjuta upp diskussionerna. Dramat inträffade i Sidi Bouzid när FLERA TERRORISTER ATTACKERADE OCH DÖDADE SEX POLISER i Sidi Bouzid då de avslöjade och gjorde en raid mot ett vapengömställe  i området.

Målet med den  ” nationella dialogen ” var att få ur Tunisien ur den politiska kris som råder i landet sedan ett år tillbaks men idag har man istället utlyst 3 dagars landssorg. Efter denna kris börjar hat, sorg blandat med uppgivenhet invadera Tunisiens gator. Många är reaktionerna några få personer har setts dansa andra närmare 20 000 personer gick ut i en protestmarsch och flera tusen i oppositionen planerar att invadera Kasbah (regeringsbyggnaderna finns i detta område) med tält och stanna där till regeringen Ennadha avgår.

sauvez-la-tunisie

(Bildtext: Rädda Tunisien innan det är för sent)

Ingen har längre förtroende för den islamistiska statsministern Ali Larayedh,  hans tal som kom hela fem timmar efter händelsen ansågs som tvetydigt vad bl.a gäller tidsperspektivet på förhandlingarna. Bland annat sa Ali Larayedh i sitt tal att ” Vi kommer inte att underställa oss någon”, vars innebörd var svårt att tyda enligt oppositionen. Ali Larayedh fortsatte med att tala om sitt engagemang för principen om att regeringen Ennadha ska avgå, vilket är en del i de olika faserna i färdplanen eller den sk ” nationella dialogen . ” Vi kommer inte att acceptera någon eller något annat än det som är av intresse för landet, tillade han.

Den politiska aktören Houcine Abassi UGTTs (fackföreningen som är en mäktig politisk faktor i dagens Tunisien) generalsekreterare sade att ” vi kommer att genomföra fler samråd med statsministern för att få ett mer klargörande av innebörden i hans tal i dag” . Vi kom överens om att den nationella dialogen skulle börja fredagen den 24 oktober ​​kl 10.00 ” och för min del ”är det fortfarande det som gäller” fortsatte han.

larayedh och marcouki(Bild: Från vänster – Ali Larayedh och Moncef Marzouki)
Presidenten Moncef Marzouki gick ut på TV och påtalade att statsministern Ali Larayedh inte kommer att gå ifrån principen om regeringens avgång. Förutsättningen är som överenskommits tidigare att den nationella konstituerande församlingen enas om en oberoende valkommission och att de får fortsätta skriva klart konstitutionen (som de skulle varit klara med för 1 år sedan).

Oppositionen anser att hans och statsministerns uttalande är otillräcklig och tvetydiga eftersom de tidigare förbundit sig att avgå inom tre veckor från starten av förhandlingarna.  Vi kan inte gå in i den nationella dialogen under dylika förhållanden menade ” Jilani Hammami som en av företrädarna för UGTT.

Färdplanen som  undertecknats av Ghannouchi (Ennadhas partiledare), de största oppositions-partierna samt fyra av UGTTs  företrädare indikerar tydligt att en ny statsminister skall utses inom en vecka efter det att förhandlingarna påbörjats. Därefter står det i färdplanen att en kabinett av oberoende teknokrater ska forma en ny regering inom två veckor från förhandling-arnas början. Slutligen väntas regeringen avgå i slutet av förhandlingsprocessen. Samtidigt måste oppositionen och Ennahdha komma överens om innehållet i den nya konstitutionen.

ungdomar polisen

Problemen hopar sig över regeringen och senare under gårdagen var det ytterligare en ny sammandrabbning där ett hundratal ungdomar i 15 till 20 års åldern attackerade en polisstation i Nabeul. Ingen vet vilka de var eller motivet till attacken men ingen kom till skada.  Dessa strider och tidigare politiska mord i Tunisien har komplicerat läget och gjort situationen mer eller mindre omöjlig för det islamistiska partiet Ennahda och dess allierade. Oppositionen och befolkningen är trötta på och anklagar dem regelbundet för att ha haft en för slapp eller t.o.m välkomnande attityd vis- à-vis olika jihadist rörelser. Vilka bl.a står bakom morden på oppositions-ledarna Chokri och Brahmi, som attackerade den amerikanska ambassaden, som dödade flera soldater i somras och som nu dödat sex poliser och två soldater.

begravningDet var i förra veckan som två soldater dödades i Beja regionen ca 7 mil från Tunis, samtidigt som nio terrorister dödades av militären. Denna historia skapade ett stort uppror bland polisens och militärens fack-föreningar och bland befolkningen i Beja.

När statsministern, presidenten och flera andra regeringsmedlemmar anlände till Beja för att medverka i begravningen blev de utbuade och tvingades åka därifrån. Statsministern hotade de medverkande i upproret att folk skulle få betala dyrt. Endast några dagar senare greps ett par personer som ansågs som uppviglare av upproret och fängslades.