Xena Consulting

Nyheter från MENA

Rapparna Klay BBJ och El Weld 15 utmanar den islamistiska regeringen med sina texter.

klay bbjDen tunisiska rapparen Klay BBJ som fick  ett fängelsestraff på 21 månader varav han redan suttit av 6 månader friades i går den  17 oktober. Fängelsestraffet grundades på att hans sångtexter kränkte tjänstemän, var oanständiga  och förtalade religionen. (se nedan länk)  http://www.youtube.com/watch?v=gkREkBzdfQM

Musikern Weld El 15 vars låt Boulicia Kleb (polisen är hundar)  ifrågasatte polisvåldet (se länken nedan),  fick i juli i år ett fängelsestraff på två år, men han släpptes redan efter en månad.

http://www.youtube.com/watchv=6owW_Jv5ng4&list=RD02eEMk84A5CcQ&feature=player_detailpage

weld-el15De båda rapparna  som är kompisar skrev sånger och framträdde tillsammans. Efter att Ala Yaacoubi känd som Weld El 15 frikänts framträdde han och Klay bbj tillsammans vid en  koncert i Hammamet, med låten Bolicia Kleb. Ala blev återigen anklagad men har ännu en gång friats.

(Bild: Ala Yaacoubi alias El Weld 15)

Organisationen för mänskliga rättigheter anklagar den tunisiska regeringen för att vilja stävja yttrandefriheten som det tunisiska folket kämpade för under revolutionen i januari 2011. Den islamistiska regereringen Ennadhas statsminister Ali Laarayed förnekade att yttrandefriheten i Tunisien var hotad och påpekade att rapparna i sitt framträdande var hatiskt inställda till hela poliskåren, vilket var orsaken till att han återigen anklagades.