Xena Consulting

Nyheter från MENA

Ennadhas inre stridigheter riskerar att splittra partiet

ledarna i Ennadha

(Bild: Till vänster Sadouk Chourou den extrema inriktningens förespråkare i partiet och till höger parti ledaren Rached Ghannouchi )

Inre stridigheter i det islamistiska partiet Ennadha riskerar att blockera samtalen med oppositionen. Problematiken handlar dels om hur man ska ta sig ur den aktuella regeringskris i Tunisien som de själva är ansvariga för och dels om deras gemensamma islamistiska projekt.

Samtidigt som den tunisiska oppositionen trycker på för att tvinga Ennadha från makten är de även hårt pressade internt. Ennadhas beslutsfattande organ Majlis al – Shura sammanträder varje helg, för att snabbt finna en lösning på krisen.

De interna sammandrabbningar i partiet är hårda mellan å ena sidan de moderata islamisterna som anser att det ligger i Ennadhas intresse att göra eftergifter och å andra sidan den extremistiska inriktningen som anser att de vann valet i oktober och som inte är villiga att kompromissa. Det är här viktigt att veta att valet de vann i oktober för två år sedan gav dem auktoritet att skriva en grundlag under en period av ett år varefter nyval skulle utlysas, vilket inte gjorts. Ennadha sitter således olagligt vid makten sedan ett år tillbaks.

Den interna splittringen handlar om allt från partiets utformning till statens roll , sociala projekt, internationella relationer m.m. Det är så allvarligt att många av medlemmarna i partiet överväger aen uppdelning av partiet .

” Vår största fiende är inte oppositionen, det är vi själva . Om vi inte gör något för att skilja de olika extrema inriktningarna åt är vårt parti dömt ” analyserar en av dess mest framstående medlemmar