Xena Consulting

Nyheter från MENA

Klarar Tunisien att avsätta islamist regeringen Ennadha via dialog ?

strandade förhandlingar

Löftet om att avgå till förmån för en teknokratisk regering som den tunisiska islamistiska partiet Ennahdha gav i lördags, har givit blandade reaktioner. En del är tillfredsställda andra misstror Ennadha och är rädda för att  det endast handlar om en ny taktisk manöver från Ennadha.

Rached Ghannouchi, regeringen Ennadhas partichef, undertecknade i lördags en ” färdplan ” för att få slut på den politiska, ekonomiska och sociala krisen som de själva skapat. Färdplanen indikerar att koalitionsregeringen dvs Ennadha, Ettakatol och CPR skall avgå och ersättas i slutet av oktober.  

Redan på söndagen gick flera högt uppsatta inom Ennahda ut i media och förnekade att de skulle avgå samtidigt som de ifrågasatte färdplanens agenda.  Bland annat menade en av Ennadhas ledare,  Abdelhamid Jlassi att tidpunkten för regeringens avgång inte har fastställs. Enligt honom kommer det inte att avgöras förrän i samband med att de ”reella” dialogerna mellan regeringen och oppositionen påbörjats.  Jlassi fortsatte med att säga att de s.k  ” nationella dialogen ” börjar först då alla partier och parter samlats vid ett ännu okänt datum. Enligt honom är de dialoger som redan påbörjats sedan Ghannouchi skrev under avtalet endast ”förmöten”.

Detta är en av flera anledningar som gör att oppositionen är mycket misstänksamma inför den reella viljan hos Ennadha att lösa krisen. ” Ennahda talar alltid med kluven tunga, först säger de en sak några timmar senare dementerar de ” konstaterar Ben Abdesselem Selim  medlem i det oppositionspartiet Nidaa Tounes. Orsaken till att förhandlingarna kan stranda kan vara många, säger Selim.

Oppositionen anklagar Ennahda sedan flera månader för att ha ”lagt handen på hela statsapparaten” d.v.s placerat partitrogna anhängare på flertalet strategiska positioner runt om i hela landet. Anledningen är att de ska  kunna manipulera de kommande valen.

Samtidigt anser observatörer av den tunisiska politiken att det islamistiska partiet Ennadha har tagit ett stort steg framåt i.o.m underskriften av avtalet. Det betyder enligt observatörerna att de  önskar finna en lösning på den nuvarande politiska krisen. En lösning som innebär att Tunisien återtar den ekonomiska, politiska och sociala stabilitet som fanns före revolutionen.

art_gannoun_ghannouchi_0

Journalisten Mourad Sellami berättade för AFP (Agence France Presse) att det är Rached Ghannouchi övertygelse att ” det kommer att bli en svår uppgift men det  finns inget annat alternativ till att ta sig ur krisen än en dialog ”. Sellami menar att kanske tidsplanen troligtvis inte kommer att respekteras men Ennadha kommer att lämna över makten.

(Bild Rached Ghannouchi)

Enligt Sellami, är det viktigaste för  islamisterna att övergångsregeringen adopterar den konstitutionen som de arbetat fram så att  de åtminstone kan säga att deras uppdrag varit framgångsrikt.

Valvinsten i oktober 2011, de första fria valen i  Tunisiens historia gick ut på att det vinnande partiet dvs Ennadha tillsammans med Ettakatol och CPR skulle skriva om grundlagen samt utlysa nyval inom en period av tolv månader. Arbetet har dragit ut på tiden och har hittills försenats med ett år och den nuvarande trepartiregeringen sitter alltså illegalt vid makten.

Under deras tid vid makten har islamisternas anseende och inre stabilitet försvagats avsevärt av ständiga politiska käbbel, sociala konflikter, parlamentarisk kamp, uppkomsten av en väpnad islamistisk rörelse och fortsatt nedåtgående ekonomi.

På söndagen efter accepterandet av avtalet framkom det även att om överlämnandet av makten till en oberoende regering ska bli framgångsrikt krävs inte endast Ennadhas välvilja  utan att hela den politiska klassen gör en kraftsamling.

Den tunisiska fransktalande dagstidningen La Presse skriver att ”självklart krävs det nu att ingen politisk aktör gör några ”klavertramp”, eftersom det skulle innebära att hoppet övergår i besvikelse och att endast en dialog mellan döva uppstår”

” Med tunisiska politiker kan man aldrig vara säker, menar den fransktalande tunisiska dagstidningen, Le Temps.  Vi är vana vid dåliga överraskningar och besvikelser av våra politiker. De har vant oss vid att de inte inte vill eller klarar av att kompromissa för Tunisiens framtid, fruktar Le Temps .

Troika+Rached+Ghannouchi

(Bild: La Troika – det tunisiska koalitionspartiet Ennadha, Ettakatol och CPR)