Xena Consulting

Nyheter från MENA

Kommer USA att maskera FNs slutsater om att det är rebellerna som använder kemiska vapen?

carla del pontaCarla Del Ponté FN utredare i Syrien

Nedan är en översättning av artikel skriven av Alex Lantier för Jwek.com. Länk: http://www.jwek.com/2013/05/syrie-cest-tranche-ce-sont-les-rebelles-qui-ont-utilise-des-gaz-de-combat/

Enligt FN är det oppositionen stödd av Förenta staterna och inte den syriska regimen som använde gasen sarin.

Carla Del Pontes (FN utredare i Syrien) uttalande, krossar de lögner som Washington och dess europa allierade baserat sin kampanj på för att motivera kriget i Syrien. Där USA och dess allierade vill framhäva att de förbereder sig för att skydda den syriska befolkningen mot kemiska vapen som används av president Assad. I själva verket, finns det uppgifter som nu bekräftar att gasen sarin används av de beväpnade islamist dominerande rebellerna. Beväpnade med hjälp av USAs Mellan Östern allierade och med CIAs överseende.

Del Pontes uttalande sammanfaller med Israels helt olagligt flyganfall mot Syrien som godkänts av president Obama. Dessa krigshandlingar innebär en viktig förstärkning av det sekteristiska kriget i Syrien som stöds av USA med målet att få till stånd ett regimskifte. Frågan är om det samtidigt är en förberedelse för attacker mot den främsta allierade till den syriska regimen i regionen, nämligen Iran?

I en intervju i söndags hos den italiensk- schweiziska tv kanalen RSI , sa Del Ponte , ” Från de bevis vi har samlat in är det rebellerna som använt kemiska vapen och gasen sarin.  Våra utredare har intervjuat offer , läkare och kirurger i grannländerna som bekräftar de starka misstankar om att gasen sarin använts. Gasen kom från den del som ockuperas av rebellerna och inte från den syriska regeringens sida.” Hon tillade , ” Det är inte förvånande , eftersom motståndarna (dvs anti – Assad oppositionen) har infiltrerats av utländska rebeller”.

I en videointervju med BBC , sade Del Ponte , ” Vi har samlat bevis som tyder på att kemiska vapen användes , speciellt giftgas . Vad som framkommit i vår undersökning är att det användes av motståndarna dvs  rebellerna . Vi har inget , absolut inget som tyder på att den syriska regeringen har använt kemiska vapen . ”

usas syrien allierade

Dessa uttalanden kan ses som riktade mot den kampanj som USA genomför om att det skulle finnas kemiska vapen i Syrien, för att motivera ett anfall i Mellanöstern. Kampanjen började i slutet av mars samtidigt som den amerikanska militären meddelade att man hade för avsikt att intensifierade sina interventioner i Syrien. Utgångspunkten var en följd av att president Assad anklagade oppositionen för att ha lanserat en raket med en kemisk stridsspets i Khan al – Asal , nära Aleppo. Den dödade 26 människor, däribland 16 syriska soldater, enligt oppositionens källor .

Oppositionen svarade genom att hävda att det var Assads regim som sköt denna kemiska raket, vilket var högst osannolikt eftersom raketen riktades mot Assad regimens styrkor. Ändå valde det amerikanska politiska och mediala etablissemanget att tro på rebellernas påståenden samtidigt som de krävde ökade interventioner i Syrien. Detta bör sättas i relation till Obamas uttalanden i augusti 2012 om att användningen av kemiska vapen av den syriska regeringen skulle vara en ” röd linje ” som skulle föranleda en USA-attack. Den 26 april godkände Vita huset kampanjen i ett brev till kongressen där det står: ” Den amerikanska underrättelsetjänsten, med varierande grad av visshet, har kommit till slutsatsen att den syriska regimen använde kemiska vapen i liten skala. ”

Detta uttalande hade ingen grund i verkligheten och gjordes klart utan hänsyn till de bevis som samlats in av FN. Även efter intervjuer med del Ponte, fortsatte amerikanska tjänstemän att göra provocerande uttalanden som tydde på att Assad skulle använda kemiska vapen. En rådgivare till Obama-administrationen sade till New York Times igår, ” Det verkar ganska klart för alla att Assad ser över möjligheten att kemiska vapen skulle kunna rädda honom ”.

sarin gasen

Användningen av sarin av den Al-Qaida kopplade sunnitiska islamistiska oppositionen som regelbundet genomför terroristattacker i Syrien och som stöds av USA, väcker frågan om hur de har fått tag i gasen.  Enligt American Board of International Relations skulle gasen kunna ha tillverkats av en utbildad kemist med kemikalier tillgängliga för allmänheten MEN sarin är en produkt som är mycket komplicerad och farlig att tillverka. 

Islamisterna skulle kunna ha fått sarin av deras utländska allierade eller ha stulits från den syriska arméns lager. En sak är klar att användande av gasen tyder på en kriminell och hänsynslös islamistisk opposition som stöds av USA.

Under hela det syriska kriget, har regeringen och de amerikanska medierna agerat utifrån ett antagande om att det är möjligt att manipulera befolkningen med lögner. Det spelade ingen roll att dessa lögner  inte ens var tillnärmelsevis rimliga, eftersom vi litar på media som presenterar fakta på ett sätt som rättfärdigar attacken mot Syrien.

gille jacquier

Upprepade gånger under massakern på Hula i maj 2012 och mordet på reportern Gilles Jacquier i januari 2012 , har media fokuserat på Assad regimen och dess ansvar för de grymheter som begåtts. När det nu visar sig att det var oppositionen som var ansvariga förlorar de trovärdighet.  Även när den amerikanska regeringen meddelade i december förra året att oppositionen som var kopplade till al-Qaida hade begått hundratals terroristattackerna i Syrien försvagade inte medias stöd för kriget.

Gilles Jacquier

Nu håller de amerikanska medierna på att försöka begrava intervjun med del Ponte. Ingenting angående dennes uttalande kunde hittas i något av de tre storas kvällsnyheterna i går. Istället , efter de israeliska flyganfall mot syriska mål på torsdagen och söndagen, har tjänstemän och experter från de amerikanska medierna tippat att amerikanska styrkor är kapabla att attackera det syriska luftförsvaret med få dödsoffer som resultat.

Med hjälp av samma system av lögner om massförstörelsevapen ( WMD ) som användes för att rättfärdiga kriget mot Irak, har nu den härskande amerikanska eliten satt kemiska vapen i centrum för sin propaganda för ett krig i Syrien. Igår skrev Washington Post: ” De israeliska anfall till följd av de rapporter som under de senaste veckorna menar att Assads styrkor har kemiska vapen i okänd mängd, verkar nu ge stöd för de som länge trott att USA ger direkt stöd till rebellerna . ”

The New York Times noterade att Obama skulle kunna använda de kemiska vapnen som en förevändning för en attack utan FNs godkännande. De skriver : ” Att Ryssland skulle lägga in sitt veto och anstränga sig för att få tillstånd av säkerhetsrådet i FN för ett militärt ingripande var en självklarhet, samtidigt som Obama undvikit att ansöka om ett dylikt tillstånd. Anledningen för Obama att framhäva användandet av kemiska vapen som ett argument för att genomföra attackerna, har därför varit av stor vikt”.

 

Däremot framhävde New York Times inte att med detta som bakgrund skulle Obamas krig mot Syrien vara lika olagligt i termer av folkrätten som Bush invasion av Irak, för tio år sedan. Kriget som har dödat och sårat en miljon irakier och tiotusentals amerikaner och som kostat flera biljoner dollar har djupt ogillats av den amerikanska och internationella arbetarklassen .

syria30n-graphic

Den amerikanska härskande elitens behov att minimera kriget i Irak samtidigt som man förbereder sig för att lansera ett liknande blodbad i Syrien, ligger bakom New York Times artikel igår skriven av den förre redaktionschefen Bill Keller. Rubriken ” Syrien är inte Irak” beklagar att han själv och andra medier främjade, med falska rapporter om massförstörelsevapen, kriget i Irak. Samtidigt framhävde sig Keller som ” motvillig mot vapen ”  och ansåg att för att undvika samma misstag i Syrien, måste vi först återhämta oss från Irak . ”

Med detta menar Keller att ”övervinna oron för militära aktioner och massmord och krossa dem som motsätter sig USA: s politik” . Han skriver att , ” I Syrien är jag rädd att vår försiktighet har blivit fatalism … Vår ovilja att beväpna rebellerna eller att försvara civilbefolkningen som idag slaktas i sina hem har övertygat Assad regimen (och världen) att vi inte menar allvar.”

 

Han fortsätter med att ange att Washington förbereder sig för angrepp om Assads användning av kemiska vapen bevisas något som enligt honom kräver en snabb reaktion. ”Varför vänta på nästa illdåd ? ” enigt Keller.

Denna artikel skriven av Keller är ett särskilt tydligt exempel på hur amerikanska medias främjande av en imperialistisk politik är totalt verklighetsfrämmande. Det faktum att det inte finns några bevis för att Assad har använt kemiska vapen eller att nästa illdåd i Syrien sannolikt kommer att begås med hjälp av de amerikanska styrkorna, är helt irrelevant för Times. Det enda som betyder något är att ordentligt presentera nästa amerikanska krig, och ”skit samma” vad gäller de faktiska omständigheterna.

Medias och den styrande elitens intellektuella och moraliska bankrutt pekar på att de explosiva avslöjanden av del Ponte kommer att begravas utan kommentarer. Berusad av sin egen falska propaganda, desperat av lusten att radera folks slutsatser och minnen från tidigare blodiga misstag gjorda av Washington, är den amerikanska härskande klassen öppen och rustad för en ny allvarlig katastrof .

fighting terrorism