Xena Consulting

Nyheter från MENA

Är Obama medveten om att han står på Al-Qaidas sida?

krig i syrien Detta är en översättning av Journalisten Robert Fisk som bl.a skriver för The Independent och som flera gånger vunnit journalistpriser för sina artiklar och inlägg om  Mellan Östern, han är baserad i Beirut. Länken till artikeln: http://www.independent.co.uk/voices/comment/does-president-obama-know-hes-fighting-on-alqaidas-side-8786680.html

Fisk-2 Så här skriver han: Om Barack Obama beslutar att attackera den syriska regimen, har han sett till – för allra första gången i historien – att USA kommer att stå på samma sida som Al-Qaida. En intressant allians! Var det inte de tre musketörerna som ropade ”alla för en och en för alla” varje gång de gick ut i strid? Detta borde verkligen vara det nya stridsropet om – eller när – statsmän i västvärlden går i krig mot Bashar al-Assad. De män som stod bakom attacken ”9/11″,  kommer nu att kriga på samma sida som den nation där de brutalt mördade flera tusen oskyldiga människor för 12 år sedan. En fantastisk prestation av Obama, Cameron, Hollande och resten av de västvärldens små krigsherrar. Detta kommer naturligtvis varken att trumpetas ut av Pentagon, Vita huset – inte heller, antar jag, av Al-Qaida – även om båda parterna har samma agenda d.v.s att störta president Bashar.

Men det väcker helt klart en del intressanta möjligheter. bashar syrien Kanske amerikanerna borde be Al-Qaida om hjälp med insamling av känslig information – trots allt är Al-Qaida gruppen med insyn och ”kängor på marken”, något som amerikanerna inte har. Kanske Al-Qaida skulle kunna erbjuda viss fokuserad information till USA, landet som hävdar att anhängare av Al-Qaida, snarare än syrierna, är de mest efterlysta männen i världen. Naturligtvis kommer vissa situationer att bli ironiska som t.e.x att samtidigt som de förföljer och dödar Al-Qaida medlemmar i Jemen och Pakistan kommer Obama tillsammans med herrarna Cameron, Hollande och de andra små krigsherrarna att bistå Al-Qaida med materiellt bistånd i Syrien. Med målet att störta Baschar som också är Al-Qaidas måltavla.

I själva verket kan du vara ganska säker på utkomsten av din sista satsade dollar – att det enda målet som amerikanerna inte kommer att attackera i Syrien kommer att vara Al-Qaida och Nusra (Al Qaida allierad grupp) fronten. Samtidigt kommer Cameron vår egen statsminister att applådera allt vad amerikanerna gör, som att alliera sig med Al-Qaida, vars London bombningar kan ha glidit ur hans minne.

Kanske eftersom det inte finns något institutionellt minne kvar bland moderna regeringar, kan Cameron ha glömt hur snarlik situationen är den då Bush nonchalant och med stort självförtroende försäkrade världen om att det fanns kärnvapen i Irak innan han attackerade. Vi gick i krig på grund av att lögner ursprungligen yttrats av bedragare. Nu är det krig genom YouTube. Detta betyder inte att de fruktansvärda bilderna av de gasade och döende syriska civila är falska. Det betyder att alla bevis om motsatsen kommer att behöva undertryckas. Till exempel, kommer ingen att vara intresserad av de ständiga rapporter i Beirut som bevisar att tre Hizbollah medlemmar som kämpade tillsammans med regeringstrupperna i Syrien slogs ned av samma gas på samma dag. Så om syriska regeringsstyrkor använde gas, hur kommer det sig att Hizbollah män också drabbades?

Medan vi pratar om institutionellt minne, undrar jag vilka av våra statsmän som minns vad som hände förra gången amerikanerna tog sig an den syriska regeringens armé? Jag slår vad om att de inte kan minnas. Jo, det hände i Libanon när det amerikanska flygvapnet beslutade att bomba syriska missiler i Bekaa dalen den 4 december 1983. Jag minns det mycket väl eftersom jag var här i Libanon. En amerikansk A-6 ett bombplan blev träffad av en syrisk Strela missil – rysktillverkad naturligtvis – och kraschlandade i Bekaadalen. ‘Dess pilot, Mark Lange, dödades, dess co-pilot, Robert Goodman, tillfångatogs och fängslades i Damaskus. Jesse Jackson var tvungen att resa till Syrien för att få honom frisläppt.  Ett annat amerikansk plan – denna gången en A-7a drabbades även det av syriska missiler men denna gång lyckades piloten skjuta sig ut över Medelhavet, där han plockades upp ur vattnet av en libanesisk fiskebåt.

hezbollah

Visst, försäkras vi om att det kommer att bli en kortvarigt anfall av Syrien, in och ut, ett par dagar. Det är vad Obama tycks tro i alla fall. Men  glöm inte Iran eller Hizbollah (som hotar anfalla Israel med kärnvapen om USA går in i Syrien). Nej, jag misstänker snarare att om Obama går vidare med Syrien så kommer den här situationen att springa iväg långt långt iväg.