Xena Consulting

Nyheter från MENA

Vapen har hittats i Ennadhas kontor i staden Ksar Hellal

art_ennahda_ksar_helal

Det tunisiska BAT (Brigaden för Anti Terrorism) beslagtog i går den 8 augusti vapen på ett av Ennadhas regionala kontor i staden Ksar Hellal som ligger ca 20 km söder om Monastir. Ansvariga för kontoret har arresterats.

Sedan revolutionen började i januari 2011 har Tunisien destabiliserats av våldsamheter som är lierade till diverse extremist grupper. Islamistpartiet Ennadha som sitter vid makten har fört in Tunisien i en djup, djup politisk kris som har accentuerats sedan mordet på den politiske motståndaren Mohamed Brahmi.

Efter mordet på Brahmi fick tunisierna även genomleva en terrorist attack utan motstycke i Tunisiens historia. Den 29 juli attackerade en Al-Quaida allierad grupp armén då de genomförde genomförde en stor anti-terrorist operation i bergen vid Chaambi, nära Algeriets gräns. Armén överraskades och 10 militärer mördades.

Många tror att man är på väg mot ett inbördeskrig och att Ennadha inte alls har för avsikt att varken avsäga sig makten eller ”förlora” ett val. Få tror att ett val kommer att genomföras utan någon form av valfusk och påverkan. Problematiken är att Ennadha inte agerar enskilt utan att de har internationellt stöd i form av bl.a finansiering från Qatar m.fl som är med och påverkar Tunisiens framtid. Ennadha är således lierade till en form av religion, kultur och kvinnosyn som inte alls stämmer in på eller har sitt ursprung i Tunisien, något tunisierna nu har börjat förstå och inte är villiga att acceptera.