Xena Consulting

Nyheter från MENA

Den islamistiska vintern lär bli lång och svår.

hiver-islam

När jag startade denna blogg handlade det för mig endast om att beskriva ett kapitel i Tunisiens historebok för svensktalande läsare. Jag trodde också att det skulle bli ett positivt kapitel där den så efterlängtade demokratin skulle få fotfäste. Att det skulle ta tid att utveckla en demokrati i Tunisien stod fullt klart för mig redan från  början eftersom den kulturen inte alls fått tid och möjlighet att utvecklas.

Idag börjar jag för första gången verkligen att misstro den arabiska våren och det som kommit i dess kölvatten. För det första står det klart för de flesta läskunniga tunisier att det inte handlade om någon revolution utan om en välplanerad statskupp med internationell finansiering och assistans. För det andra har islamisterna lyckats ta över de flesta revolutionerande länder förutom Egypten, förhoppningsvis. Om det än idag finns någon som ifrågasätter den egyptiska arméns inträde på den politiska scenen så bör man börja försöka se de stora sammanhangen från de respektive länderna Tunisien, Egypten, Syrien och Libyen. För om man gör det så ser man ett mycket dystert och tydligt mönster mot en religiös diktatur och en kall och lång islamistisk vinter:

1) Islamister vinner ett ”demokratiskt” val i Egypten och Tunisien, tar över i Libyen och står för den beväpnade oppositionen i Syrien. Trots att det var demokratiska förhoppningsfulla väl utbildade ungdomar som startade våren.

2) Islamister anser att islam inklusive sharia, koranen och sunnan ska guida det sociala, politiska, ekonomiska, kulturella och personliga livet. Det innebär att man ska följa något som skrevs på 6-700 talet, som har mängder av olika tolkningar och som skrevs då varken demokrati eller jämlikhet existerade. Islamism är ett politiskt parti med en tydlig politisk inriktning baserad på religionen, vilket  utan tvekan innebär att demokrati inte kan vara en del i deras livsåskådning.

3) Den tunisiska islamistiska regeringen Ennadha är en förgrening av det Muslimska Brödrarskapet som har samma finansiella källa och samma livsåskådning.

4) I rättvisans namn bör nämnas att flera demokratiska krafter fanns från början med i Ennadha och de trodde verkligen att det var möjligt med en demokratisk islamism men har nu tagit avstånd och avgått. De tror dock fortfarande på att det är möjligt med demokrati i den muslimska världen, vilket jag också är övertygad om.

5) Endast Ennadha har skickat över 6000 unga tunisiern till en säker död i kriget i Syrien kriget som handlar om diktatur vs islamism. Ett omöjligt krig som är svårt att ta ställning i.

6) Burkan är inte religiöst utan kulturellt betingat och som används av männen som makt och av kvinnor för att dölja vem de är och vad de gör. Men om man inte tror mig skulle jag vilja ha svar på följande fråga. Om burkan och niqab var religiöst betingat vore det väl logiskt att  tro att religionen ville skydda kvinnan från mäns trånande blickar  och sexuella lustar. Något som islamisterna själva hävdar. Men hur kommer det sig då att Ennadha och deras extremistiska organisationer i Tunisien, skickar burka klädda kvinnor till Syrien för att de ska tillfredsställa de stridande männens sexuella behov? Alltså inte en mans behov utan alla stridande mäns behov!

Apres-le-printemps-arabe--l-hiver-islamiste--1--

7) Vapnen som bl.a Frankrike så tjänstevilligt och generöst skickade till Libyen för att hjälpa rebellerna dvs Al-Quaida grupper samt Gaddafis vapensamling exporteras runt i arabvärlden. Från Mali (där Frankrike däremot gick in mot samma Al-Quaida grupper man hjälpte i Libyen, konstigt, nej affärsintressen!) till Tunisien, Egypten och Syrien. Samtidigt är det goda tider för världens stora vapentillverkare, eller? Har detta något samband eller?Ennadha och det Muslimska Brödrarskapet har använt sig av samma metoder för att säkra sin framtid.  Som går ut på och innebär att man:

  • Skrämmer folket till lydnad. För att realisera detta utan att förlora sina ansikten gentemot folket och inter-                        nationella krafter använder man sig av extremistiska existerande och ny skapade organisationer i respektive land,        men även av internationella terroriströrelser som Al-Qaida etc.   
  • Använder korruption – Den offentliga apparaten måste kontrolleras, vilket görs genom att ersätta anställda med             trogna från de egna leden och folk som lätt kan köpas.        
  • Urholkar ekonomin – Analfabeter, arbetslösa och fattiga är lättare att styra och köpa, alltså kör man ekonomin i             botten samtidigt som man själv skor sig på den rikedom som finns.               
  • Höjer priset- ger snabb fattigdomseffekt som innebär att ländernas köpkraft dvs medelklassen försvinner.   
  •  Påverkar folket – man islamiserar utbildningen.
  •  Invaggar folket i tron om nytt val – men valet skjuts upp och skjuts upp eftersom man inte har för avsikt att genomföra ett val. Om internationella och interna krafter blir för starka kommer val att genomföras men helst då man har infiltrerat hela den statliga apparaten på ett sätt som innebär att valet bara kan ha en utgång.     
  • Beväpnar de extremistiska rörelserna som man kontrollerar. I Tunisien har man funnit ett vapentillhåll som innehöll över tre lastbilar fulla med lätta vapen. Om man vill kan man ifrågasätta denna punkt genom att påtala att det ju faktiskt var polisen som hittade dessa gömmor och offentliggjorde kapet. Svaret är att man för det första inte ännu kontrollerar alla inom varken polis eller armé. För det andra så genom att visa upp att man faktiskt är effektiva så invaggar man befolkningen i tron om att de faktiskt gör sitt jobb för att avväpna de extremistiska rörelser som håller på att installera sig i stor stil i bl.a Tunisien. När man lugnat ner kritiker har man säkert flera hundra andra vapengömmor kvar.    
  • Tystar högljudda kritiker. Hur många har inte satts i fängelse för att de kritiserat Ennadha eller polisen sedan Ennadha kom till makten? Framförallt har man försökt att tysta artister och journalister men även bloggare eller ”facebookare”.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

VAD VÄRLDENS ISLAMISTER INTE HADE RÄKNAT MED var att Morsi skulle avsättas, något som skapat panik bakom ridåerna i bl.a Tunisien enligt bloggen Tunisie- secret (http://www.tunisie-secret.com/Les-Freres-musulmans-Tunisiens-se-preparent-a-la-guerre-civile_a526.html) förbereder sig Ennadhas ledare Ghannouchi för ett liknande scenario i Tunisien. Något som skulle innebära ett inbördeskrig liknande det i Syrien. Han är ju välbeväpnad, har mängder av extremistiska grupper runt om i Tunisien som är redo att kriga för sin sak och dessutom kommer han att få hjälp från islamist, jihadister runt om i världen, precis som i Syrien.                                                                                                                                                                                                                                                        

DET SOM INGER MIG HOPP för muslimerna runt om i världen och särskilt för tunisierna (som är mitt andra hemland) är att det finns en stark motkraft mot islamismen. Kulturen i både Egypten och Tunisien har helt enkelt under många år blivit mer europeiskt  än islamistiskt influerad. Varken medelklassen, överklassen, kvinnor och ungdomar är intresserade av islamisternas vision om sharia och sunna. Något som den islamistiska rörelsen inte räknat med. Däremot finns det starka islamistiska influenser från främst de områden runt om i Egypten och Tunisien som är fattiga och underutvecklade, vilket har gjort att både Egypten och Tunisien är tudelat. Jo visst är det vanskligt att armén gick in och tog över en demokratisk regering men man får inte glömma att den demokratiska regeringens vallöften om nya val, jämlikhet och yttrande frihet försvann genom dörren då de vann valet, vilket en stor del av befolkningen nu genomskådat.

islam means peace