Rapparen i Weld El 15 fick två års fängelse för att ha sjungit om den tunisiska polisens våldsanvändande, i musikvideon kallade han dem även för ”hundar”. Fängelsedomen har lett till en våg av protester där bl.a. tunisiska artister hotat att bojkotta alla sommarens musik evenemang. Man bör i detta sammanhang veta att dessa evenemang drar in ganska mycket pengar och är stora turist dragplåster. En fransk journalist som har skrivit och kritiserat domen har även hon anklagats och ska genomgå en rättegång i veckan. Överhuvudtaget är den internationella kritiken stor mot denna ytterligare inskränkning av en demokratisk framtida tunisiska inriktning. Ett kollektiv av artister har även lämnat in en stämningsansökan mot oppositionens populäre ledare Beji Caid Essebsi som beskrivit polisen som ”apor”, vid tillfälle då han direkt efter revolutionen hade funktionen statsminister. Kollektivet undrar om det är okej att kalla polisen för apor av en statsminister men om en artist kallar polisen för hund får han två års fängelse.
Förvirring råder menar en journalist som anser att det verkar som om det är ok att behandla polisen som marionett dockor som regeringen Ennadha (som står bakom rapparens dom eftersom domstolen inte är oberoende) gjorde vid attacken av den amerikanska ambassaden.
Ledamöterna i den konstituerade församlingen (som följer Ennadhas direktiv) visar tydligt sin ståndpunkt vad gäller yttrandefrihet i det framlagda förslaget om ett kontroll organ av mediesektorn som införs i.o.m artikel 124. Artikeln ger upphov till tolkningsfrihet då den inte tydliggör respekten av yttrandefrihet. En Koalition som försvarar yttrandefriheten (CCDLE) berärde i veckan att artikeln 124 stryks. CCDLE betonar att oberoendet i ett dylikt organ inte är garanterat. Därför begärde de att ingressen och texten i den framtida konstitutionen tydligt anger att yttrandefriheten måste respekteras. Dessutom menar CCDLE att överklaganden och rekommendationer av professionella och icke-statliga, nationella och internationella organisationer har ignorerats, vilket kan beröva Tunisien en författning som garanterar grundläggande fri-och rättigheter och som begränsar tunisiernas rätt till att leva under en demokratisk regim vars hörnsten är pressfrihet.