Xena Consulting

Nyheter från MENA

Vem vinner på att avskeda general Rachid Ammar?

 

Vem skulle tjäna på att avskeda General Rachid Ammar, ett av de sista hindren för Ennahda  i sitt desperata försök att erövra hela makten i Tunisien. En översatt artikel skriven av Ridha Kefi journalist på Kapitalis och Jeune Afriqueridha kéfi

 

 

Sedan explosionen av gruvan nära Kasserine (nordväst), som medförde två dödsfall och två allvarligt skadade bland arméns elit enheter, höjs röster i Ennahdhas närhet som kräver stabschef, general Rachid Ammar avgång.

 

En perfekt syndabock!

 

Det är den tidigare ministern för administrativa reformer och tidigare generalsekreterare för kongressen  (CPR) Mohamed Abbou (som avgått två gånger) som i torsdag i sitt inlägg på sin sida Facebook sida utsåg Ammar som ansvarig.

 

Andra Facebooksidor från medlemmar i det islamistiska partiet Ennahdha följde upp tråden. Syndabocken Ammar ger dem ett perfekt alibi för deras eget misslyckande och den slappa islamistiska politik som Ennadha står för i deras förhållanden med religiösa extremistgrupper.

 

De militära fordon som exploderade i en gruva nära Kasserine, torsdagen den 6 juni, medförde två döda och två allvarligt skadade.

 

Den tunisiska armén, vars resurser blivit mycket begränsade, om inte obetydliga i förhållande till de uppgifter som de anförtrotts sedan revolutionen av den 14 januari 2011, befinner sig i ett undantagstillstånd. De har styrkor utplacerade i hela landet till skydd av offentliga skolor, privata mål och de tusentals mil av landgränser som omringar Tunisien.

 

La Grande Muette, som armén kallas, vilken är mycket populär bland folket, inkallas ofta för att hjälpa till att reparera de skador som orsakats av bl.a polisens säkerhetsåtgärder men även för att medla mellan en brutal polisstyrka och en arg befolkning.

 

Under de senaste veckorna, har armén jagat flyktingar i Jebel Chambi och terroristgrupper i bergen i nordvästra Tunisien. Terroristerna som chefen för den provisoriska regeringen Rached Ghannouchi och tidigare inrikesminister Ali larayedh låtit frodas i landet under de senaste två åren, trots varningar från oppositionsledare och vissa medier upprepade gånger.

 

Kopplingarna mellan vissa ledare i Ennahda och religiösa extremistiska grupper, såsom Ansar al-Shariaa är bevisade och dokumenterade, liksom kopplingarna mellan Ansar al-Shariaa och al-Qaida i islamiska Maghreb (AQIM).

 

Survey objekt bevisade även kopplingarna mellan mordet på vänsterns ledare Chokri Belaid den 6 februari i år och Ansar al-Shariaa och vissa befattningshavare inom Ennahdha: fallet som den tunisiska domstolen (vars oberoende är välkänt …!) verkar ha problem attackera korrekt och rätt fram. Den stammande rättvisan  har också svårt att förklara de oförklarliga tvetydigheter som registrerats i den sena utredningen av mordet.

Ministern för Defenses Rachid Sabbegh och stabschefen Rachid Ammar blev i  fredags ​​kallade till den preliminära presidenten Marzouki i regeringen som är de verkligt ansvariga för det ökade våldet. Regeringen som nu vill skylla det ökade våldet på Rachid Ammar.

rached ammar

Ammar som är den sista överlevande efter Ben Ali-systemet. Man kan ju alltid  anklaga honom för förbindelser med den gamla regeringen och att motsätta sig den nuvarande islamistiska makten. Vilket är, som vi vet, en absolut osanning. Rachid Ammar, en ren produkt av den tunisiska republikanska armén, är en soldat i tjänst hos nationen och underdånig det politiska spelet.

Därav dess betydelse i ögonen på den nya nomenklaturen islamister som leder landet: ”Precis som armén han leder, är det inte en säker människa” (ord som Rached Ghannouchi uttalade till ledarna för de salafistgrupper som han hade hemliga förhandlingar med och som kom till folkets kännedom i den berömda videon som kom på villovägar). Översättning: Ammar är inte tillräckligt underdånig enligt Ennahdha och dess ledares önskan.

 

Överste Major Mokhtar Ben Nasr, talesman för försvarsministeriet, har gjort uttalanden i TV-showen” 2I pm Attounissia”, som återspeglar den villrådighet som råder i den nationella armén. Armén som alltid tidigare varit insatta mot terrorismen, känner sig idag förrådda. Återstår att se av vem eller vilka?

 

Överste generalstaben kan inte säga mer än det han har rätt att uttala sig om, men vissa sanningar kan inte ignoreras.

För det första: Terroristgrupperna som har ett lager av minor vilket hittills lett till tre döda och ett tjugotal svårt sårade soldater  i Jebel Chambi är omöjliga att hitta. Armén har hittat deras spår i grottorna som utgör deras tillfälliga skydd men terroristerna själva har som av ett mirakel lyckats avdunsta.

 

Terroristerna är bland oss!

 

För överste i generalstaben, är bevisen uppenbara: dessa människor har stöd bland befolkningen. Som bevis framför han det faktum att de har haft tid och möjlighet att bosätta sig i Jebel Chambi, trots förekomsten av ett nätverk av ett femtio ”Rangers” utplacerade i hela regionen. Grupperna var beväpnade, hade mat och tillgång till all viktig information.

 

För det andra: De två gruvorna som exploderade i lördags och torsdags exploderad bara några timmar efter att zonen genomsökts av den nationella armén, vilket innebär att de som minerat gruvorna inte härstammar från berget eller inifrån området som omges av armén utan de kommer utanför zonen. Det vill säga, områdena kring Kasserine .

 

Överste Major Ben Nasr åsikt som nu delas av många tunisier är att terroristerna  inte bara finns i Jebel Chambi utan de finns bland oss, i våra byar och städer. Det kan även vara så att de redan har infiltrerat vissa administrativa system och t.o.m vissa säkerhets organ. Vilket innebär att man absolut inte längre kan göra  den nationella armén och dess ledare ansvariga för händelserna utan endast regeringen och Ali larayedh, Ennahdhas nye parti ledare är ansvariga.

 

Dessutom, är det lämpligt i detta sammanhang att fråga vem som skulle vinna på  att General Rachid Ammar avskedas, ett av de sista hindren för Ennahda i sitt ”race” mot att erövra alla makten i Tunisien.