Xena Consulting

Nyheter från MENA

Genom att vara tillmötesgående mot islamister bidrar vi till att fördröja processen mot en modernisering av den muslimska världen.

egyptisk professor

Statsvetaren och professorn av egyptiskt ursprung Hamed Abd El-Samad förutspådde utbrottet av den arabiska revolutionerna och en kollaps av den muslimska världen om inte islam lyckas vända inriktning och följa strömmarna av modernitet. Nedab är en kort översättning av följande artikel http://eddenyaup.com/index.php/politique/2186-un-universitaire-egyptien-predit-l-effondrement-du-monde-musulman

Enligt Abd El har västvärlden ett intresse av att stödja de demokratiska och sekulära krafterna i den muslimska världen. Han menar att man även i arabvärlden måste uppmuntra kritik av islam i stället för att med religionen som förevändning uttrycka hat och extremism. Genom att vara tillmötesgående och lugnande mot islamister menar han att vi bara bidrar till att fördröja processen mot en modernisering av den muslimska världen som vore till nytta för muslimerna själva och för mänskligheten.

Hamed Abd El Samad forskare och professor som bor i Tyskland, publicerade i december 2010 en bok som han kallade ”Den islamiska världens fall” I sin bok diagnotiserade han utan kompromisser omfattningen av den katastrof som kommer att drabba den muslimska världen under de kommande 30 åren. Författaren menar att denna katastrof  sammanfaller med den förväntade utarmningen av oljekällor i Mellanöstern. Även det faktum att öknen progressivt ökar i omfattning och att de etniska och religiösa konflikterna fortsätter kommer också enligt Abd El att bidra till en ekonomisk stagnation och en ökning av invandring till väst och då särskilt EU.

Denna pessimistiska vision av framtiden grundas på den djupa kunskap som professor Abd el Samad har om verkligheten i den islamiska världen. Katastrofen som han förutspår har också sitt ursprung i den intellektuella efterblivenheten, den ekonomisk och sociala stagnation och blockeringen av religiös och politisk utveckling. Ursprunget till dagens situation går tillbaka enligt honom tusen år i historien och är relaterad till den oförmåga som islam har att erbjuda nya, relevanta och kreativa svar till förmån för mänskligheten i allmänhet och i synnerhet för dess anhängare.

Om inte en mirakel eller en förändring så radikal som välgörande sker kommer kollapsen av den islamiska världen att kulminera under de kommande två decennierna. Den egyptiska författaren utpekar flera orsaker till denna prognos :

Brist på ekonomiska strukturer för att säkerställa en verklig utveckling                                                  Avsaknad av ett effektivt utbildningssystem.                                                                                   — – Allvarlig begränsning av intellektuell kreativitet

Dessa brister har försvagat uppbyggnaden av en modern och nytänkande islamisk värld. Processen för sönderfall har noterats sedan lång tid där vi enligt professorn befinner oss i slutstadiet. Han anser att så länge som det är tabu att kritisera koranen dess begrepp och principer kommer det att vara en omöjlighet att reformera islam. Han undrar vilka djupgående förändringar som är möjligt att förvänta sig från människor som helgar dessa texter och fortsätter i sin tro att de är giltiga i alla tider och på alla platser. Religiösa ledare som repeterar med skryt och arrogans att muslimer är mänsklighetens överhuvuden och att icke-muslimer är avskyvärda och inte förtjänar att leva är enligt författaren ytterligare ett hinder för reformering av den muslimska världen.

islamists