Xena Consulting

Nyheter från MENA

President Marzouki varnar tunisiens ”sekulära” …….men är han inte själv sekulär?

Moncef-Marzouki

Då ”World Social Forum” för första gången hölls i Tunisien överraskade den nuvarande provisoriska och extremt sekulära presidenten Marzouki oss återigen med ett av sina mest fantastiska uttalande.

I en intervju med Al-Jazeera (http://www.tuniscope.com/index.php/article/23150/actualites/tunisie/marzouki-100123#.UVGC8BxLOk0), sa Moncef Marzouki att om ”sekulära extremister” skulle våga sig på att försöka störta den nuvarande provisoriska regering, skulle de bestraffas med att hängas av extrema islamister. Han fortsatte med att  säga att ” om dessa lyckades störta regeringen skulle de inte mötas av en välvillig och lugn Marzouki eller Ghannouchi utan av extrema islamisters våldsamheter”

Fantastiska ord en president som alltid skrutit om att han skapar balans i den islamistiska regeringen Ennadha, genom att själv vara sekulär.

Vad är det han försöker säga egentligen ? Är det en varning att nuvarande regering vid en eventuell statskupp är redo att ta till extremister som vapen? Är det en varning att han vet vad islamisterna är redo att göra ? Är det en varning som hänvisar till det politiska mordet av Chokri Belaid ? Eller har han fått en släng av ”maktsjukan” och vill till varje pris sitta kvar vid makten ? Eller är det allt tillsammans ?

I detta sammanhang får vi inte glömma att utredningen av Chokri Belaid har stannat av och detta trots att hela Tunsien anklagade regeringen Ennadha att direkt eller indirekt ligga bakom mordet.

Detta är väl ändå en liten fingervisning om hur ett demokratiskt  ”Marzoukiland” ser ut egentligen?

Förresten jag glömde väl inte att nämna att han varit högst engagerad i organisationer för mänskliga rättigheter eller?