Xena Consulting

Nyheter från MENA

Tunisien har gått in i en ny era av politiska mord!

bild chokri

Varför blev Chokri Belaid mördad?

Chokri Belaid tillhörde ett litet oppositions parti som i sig inte utgjorde någon större hot för det regerande islamistiska partiet Ennahdha? Orsaken till hans död står att finna i det faktum att Belaid:

-       var en av de fåtal som studerat islamistiska partiers strategi för hur de kan uppnå en religiös diktatur.

-       aldrig tvekade att avslöja dessa strategier och islamisternas planer på att genomföra politiska mord, infiltrera armén mfl.statsapparater samt deras suspekta relationer med utländska parter som Qatar.

Vem drar fördel av mordet?

Många menar att Ennadhas strategi för att uppnå en religiös diktatur i Tunisien, går ut på att skrämma de tunisiska medborgarna. De räknar med att invånarna, oppositionen, journalisterna, advokaterna och alla andra kommer att paralyseras av rädsla. Mordet på Chokri Belaid är ett bevis på att islamisterna nu gått över till denna den högsta växeln i deras strategi dvs politiska mord, för att nå sitt mål.

Andra menar att om nu Ennadha, trots alla indikationer, inte direkt har sponsrat detta mord så är de indirekt ansvariga för Chokri Belaids mord genom att:

-       deras ledare Rached Ghannouchi har haft nära och täta kontakter med kända extremistiska grupper i landet. Dessa grupper har han använt och uppmuntrat till våldshandlingar för att uppnå sitt mål om makten i ett islamistiskt Tunisien.

-       treparti regeringen Ennadha, CPR och Ettakatol har givit extremistiska och farliga grupper rätten till total straffrihet för allt våld de använt som ex kan nämnas USA ambassaden som intogs, förstördes och plundrades och Universitetet Manouba som ”kidnappades” av extremister under flera månader.

Det är ingen hemlighet att många medlemmar i Ennahdha inklusive dess ledare Ghannouchi har ett förflutet inom terrorism, som de aldrig tagit direkt avstånd från. I deras kretsar är våld snarare en regel än ett undantag då det handlar om att uppnå och behålla maktpositioner. För bara några veckor sedan blev Lotfi Naqdh, också han medlem av oppositionen, slagen till döds av islamister som lätt kunde identifieras och fängslas. MEN för bara några dagar sedan publicerade Ennadha en kommuniké där de krävde att förövarna blir frisläppta.

En annan händelse kan man lägga till Ennadhas redan stora register av bevis på att man inte tvekar att använda våld för att nå sitt ambition om makt. I början på februari blev en ytterligare en oppositionsledare, Ahmed Najib Chebbi,  kidnappad och misshandlad av den beväpnade grenen av Ennahdha, dvs pseudo ligorna som kallar sig ”Revolutionens beskyddare” . 

Är det möjligt att tro att regeringen är ovetande och slappa eller är de delaktiga?

Inrikesministern Ali Larayedh tillsammans med landets poliskår förblir inte bara totalt passiva inför detta våld, utan de anstränger sig inte det minsta för att utreda mord, våld etc. De är helt enkelt inte intresserade av att hitta mördare eller andra förövare. Inga rättsliga åtgärder har heller vidtagits mot de imamer som offentligt uppmanat till hat, våld och mord på oppositionspolitiker och till att tunisiska ungdomar bör delta i jihad (religiöst krig) i Syrien.

I och med mordet på Belaid har Tunisien gått in i ny era av fysiska elimineringar av politiska motståndare! Även under diktaturens mörka år har Tunisien aldrig tidigare upplevt sådana flagranta politiska mord.

Länge har tunisierna tvivlat på Ennahdhas ”egentliga” målsättning men idag är det inte längre möjligt att tvivla. Det är tydligt att den radikala delen av partiet nu har tagit över. Denna del av partiet kommer aldrig att acceptera att spela det demokratiska spelet eftersom de är förblindade av drömmen om att injicera en annan tidsålder i landet och hämnas på folket som de aldrig lyckats indoktrinera med sin islamistiska radikala tro. Dessutom har paniken har infunnit sig bland dessa radikala medlemmar i Ennadha, eftersom oppositionen obarmhärtigt förstärks för varje dag som går och därför har man nu bestämt sig för att använda sig av sina gamla metoder, terrorism.

Ennadha demokraterna och deras radikala flygel

Idag mer än någonsin behöver det klargöras om demokratiska Ennadha medlemmar finns.  Jag tror att de finns!  Men de behöver visa upp sin känsla för rättvisa och tolerans inför tunisierna där ett tydligt ställningstagande från dem är avgörande för landets framtid. De bör klart och entydigt fördöma den radikala flygeln inom partiet, även om kostnaden skulle bli en splittring av det egna partiet. En sund och modig handling som skulle kunna rädda Tunisien från kaos.

Medlemmar av kongressen för Republiken (HLR) och Ettakatol (ett av de tre partierna som ingår i regeringen), bör i sin tur sätta nationella intressen över sina personliga ambitioner där deras ansvar över det tunisiska folket och dess historia tar överhanden innan det är för sent.