Xena Consulting

Nyheter från MENA

Att UGTT avbröt generalstrejken har skapat många olika känslor bland tunisierna.

Bilden UGTT’s logotype

Så blev det ingen generalstrejk den 13 december, många är de tunisier som känner sig besvikna, förrådda och kränkta då UGTT (den enda och mycket starka fackföreningen som kan lamslå Tunisien i en strejk), avbröt den planerade generalstrejken.

Känslan av att ha blivit svikna av sin egen fackförening beror på att UGTT ingivit hopp om att vara den idag enda starka makt som kan affrontera Ennadha och den islamism som håller på att installeras.

Andra menar att UGTT’s inställda strejk var berättigad som t.ex Ali Ghannouni som i ett inlägg i webbtidningen Kapitalis skriver  ”Idag är Tunisien en stor sjuk kropp och alla större omvälvande händelser kan ta evigheter att reparera”. Han menar att politiken inte kan ha som enda mål ”konfrontationer till varje pris” Han fortsätter med att skriva att man måste optimera sina handlingar  och samtidigt avväga sina styrkor och svagheter. Det är en stor skillnad mellan att förklara en generalstrejk och att utföra den. Dekretet är ett påtryckningsmedel på regeringen och dess allierade. Det är också det bästa sättet att testa mobilisering av befolkningen och dess engagemang.

På en dylik strategisk nivå kan man erkänna att UGTT varit framgångsrika. Mobiliseringen var nästan universell och tunisierna var redo att rulla upp ärmarna för att strida för sina demokratiska rättigheter.  Men för att denna generalstrejk ska bli en succé måste målet nås om inte så äts strejken upp av en motattack ! Enligt Ali Ghannouni var det i det här fallet rätt av UGTT att inte utnyttja den ultimata kraften för att nå framgång, , ”det räckte med hotet om en generalstrejk för att få Ennadha till förhandlingsbordet och att godkänna alla UGTT’s krav.

Vi får inte glömma att det fortfarande  finns vissa som har en stark tilltro till ”fadern” och Ennadhas ledare Rached Ghannouchi, dessa anhängare är svåra att övertyga om Ghannouchis islamistiska planer för det tidigare så moderna Tunisien.

Att UGTT avbröt strejken menar Ali Ghannouni bevisar att de vet hur man genomför en intelligent och strategiskt politik. Denna händelse har ytterligare en gång, skriver han, även fört fram Ennadhas högst oansvariga politik i dagsljuset. Samtidigt stod det klart att Ennadha inte kunde   motstå folkets samlade krafter utan gick med på kraven om:

  • att förbjuda de organisationer (som kallas försvarare av revolutionens värderingar) som utnyttjas av regeringen till att med våldshandlingar sämja rädsla bland befolkningen
  • att skriva klart konstitutionen inom en månad
  • att meddela ett definitivt datum för omvalet.

Ali Ghannouni avslutar sitt inlägg med att skriva ”nu är det UGTT som sitter på trumfkortet dvs vetskapen om att Ennadha backar för folket och att deras medlemmar är redo att ta till strid för sina rättigheter. Detta trumfkort kommer att kunna användas i rätt ögonblick och i den slutliga rundan”

(Bilden: försvarare av revolutionens värden dvs islamistiska rörelser som understödjes av Ennadha)
.