Xena Consulting

Nyheter från MENA

Ytterligare 150 demonstranter skadade i sammandrabbningar med polis i Siliana, Tunisien.

Idag skadades ytterligare 150 demonstranter i sammandrabbningar  med poliser i Siliana, enligt en sjukhuset i regionen.

Vi har haft fler än 150 personer som behandlats för olika skador, sade en läkare på sjukhuset AFP Siliana. Fyra av dem har överförts till huvud-staden Tunis för läkarvård.

Akuten var överfull och anhöriga till offren samlades där för att visa sin ilska, enligt AFP korrespondent på plats. ”Vi kommer att bränna staden”, ropade en man vars son var bland de skadade.

På eftermiddagen fortsatte sammandrabbningar mellan tusentals demonstranter som var beväpnade med stenar och polisen som barrikerade gatorna. Tjocka moln av tårgas var synliga i staden.

Enligt generalsekreteraren för det regionala fackföreningskontoret i Siliana, Najib Sebti, fortsatte polisen att skjuta varningsskott och slänga tårgas för att skingra demonstranterna.

Inrikesministern vill inte kommentera incidenterna och polisvåldet i Siliana.

Invånarna i Siliana är mycket drabbade av fattigdom, ”vi kommer aldrig att ge vika”, sade Mr Sebti och fortsatte ”vi är  redo att dö för våra rättigheter”.

Demonstranterna reklamerar:

  1. frigivning av de 14 fångar som sitter i fängelse sedan april 2011 utan rättegång
  2. att den regionala guvernören sägs upp
  3.  att resurserna till regionen ökar för att säkerställa en ekonomisk utveckling.

Presidenten uttryckte oro under onsdagen för de fortsatta protesterna på offentliga platser i Siliana. Han beklagade också användandet av våld mot poliser och allmän egendom.

Enligt officiell statistik har investeringarna i området minskat med 44,5% och skapande av nya jobb med 66% under perioden januari-oktober 2012, jämfört med motsvarande period föregående år