Xena Consulting

Nyheter från MENA

Ennadha anhängare hotar med blodbad om oppositionspartiet Nidaa Tounes håller sitt möte.

(Bild: Beji Caid Essebsi)

Nidaa Tounes ( se förklaring nedan) är utan tvekan ett hot mot det regerande islamistiska partiet Ennadha.

Det finns flera allvarliga bevis på att Ennadha är mycket oroade över Nidaa Tounes snabbt växande popularitet. Det senaste i raden av många är den varning som partiet Nidaa Tounes och dess ledare Beji Caid Essebsi fått angående deras partimöte den 13 oktober som ska hållas i ”Palais de Congrès”. Hoten de mottagit kommer från Ennadha anhängare och lyder så här: ” Om denna partikongress hålls kommer vi att omvandla den till ett blodigt slakteri och  ingen, vare sig barn, kvinnor eller gamla, som befinner sig inne i ”Palais de Congrès” den 13e oktober kommer att skonas”.

(Bild: Ali Larayedh)

Att inrikesministern Ali Larayedh drog in Beji Caid Essebsis polisskydd trots flera mord är ytterligare ett sorgligt bevis för hur långt partiet Ennadha är villiga att gå för att skydda sin framtida tänkta religiösa diktatur. Essebsi skaffade eget privat skydd men då det framkom att mord-hoten kommit från flera av Ennadhas egna högt uppsatta partimedlemmar fick han tillbaks polisskyddet.

Ytterligare bevis på oron som partiet Ennadha känner inför Nidaa Tounes är att Rached Ghannouchi som är Ennadhas partiledare  är dennes uttalanden om att han anser partiet Nidaa Tounes vara  farligare än salafist/jihadister. I samband med detta uttalande bör man veta att det  bevisats att organisationen Ansar Al -Chariaa (den extremistiska salafis/jihadist/wahabist organisationen som bl.a låg bakom attackerna av USAs ambassader både i Libyen och Tunisien) har ett nära samarbete med Ghannouchi. Tunisisk media går så långt så de menar att Ghannouchi och Ansar Al-Chariaa är allierade.

(Bild: Rached Ghannouchi)

Det senaste i raden utspel från Ennadha kommer från Ghannouchi där han offentligt vägrar låta Nidaa Tounes medverka i den allmäna partidebatt som arrangöreras  UGTT, (som är en sedan länge existerande fackförening och en stor maktfaktor i Tunisien) som ska hållas i dagarna. UGGT var inte sena med att offentligt poängtera  att alla lagligt registrerade parti (inklusive Nidaa Tounes) är välkomna att medverka i debatten.

 

(Förklaring Nidaa Tounes: Ett parti som bildades av Beji Caid Essebsi för några månader sedan där han lyckats ena stora delar av den splittrade tunisiska opinionen under ett parti. Nidaa Tounes har blivit ett snabbt växande  oppositionsparti att räkna med och som skapar jämvikt i den politiska debatten. Tunisiska anhängare av yttrandefrihet och demokrati beräknas vara mer än 60 % av befolkningen varav  hela 27,5%  skulle rösta på Nidaa Tounes om det var val idag, enligt den senaste opinionsundersökningen.  )