Xena Consulting

Nyheter från MENA

Tonen hårdnar i kampen om Yttrandefriheten i Tunisien

Den heliga månaden rahmadan har avlsutats och tunisierna har fått tillbaks lite energi vilket inneburit en händelserik vecka. Dessutom är det inte långt kvar till skolorna börjar och då kommer det att röra på sig ännu mer vilket den islamistiska regeringen är full medveten om och har påbörjat en acceleration av sin nu mycket tydliga agenda om att installera en religiös diktatur.

Vad gäller yttrandefrihetens gränser började det med en restriktion då regeringen införde en flummig lag och förbud mot att ”kränka det heliga” och har följts av att:

  1. Ett tiotal journalister från den arabiskspråkiga dagstidningen Assahbah och franskspråkiga ”Le Temps” demonstrerade på onsdagen den 22 augusti utanför regeringens högkvarter i Tunis. De protesterade mot vad de anser som ett försök av den islamistiska regeringen Ennadha att ta över media.
  2. Zyed El Hani en av de demonstrerade journalisterna menar att situationen under Ennadha håller på att förvärras och att de använder sig av kryphål i lagen som infördes under förre presidentens tid Ben Ali. ”De vill återigen sätta munkavel på oss pressfolk” säger Zyed El Hani i en intervju i Jeune Afrique. Han tillägger att Ennadha också vägrar lämna ut offentliga handlingar vilket försvårar journalisternas arbete.
  3. Ennadha hotar de tunisiska journalisterna att publicera den sk ”svarta listan” som består av de journalister som gick förre presidenten Ben Alis ärenden. Anledningen till hotet och att man ännu ej publicerat listan är för man vill skrämma journalister till tystnad. Ennadha är i stort behov av att styra upp sin mycket skamfilade image inför det val som i princip ska hållas i början av 2013.
  4. Chefredaktörer blir avskedade utan anledning och nya blir utsedda bland Ennadhas ”folk”. Detta är ytterligare en strategi för att tysta media och få kontroll över pressens innehåll. Det oberoende som media kände efter revolutione håller sakta men säkert på att förändras och få medier vågar nu kritisera Ennadha.
  5. Sami Fehri TV producenten för El Tounsia fick ett fängelsestraff i veckan pga att program tablån bestod av den nya satiriska tv serien ”les Guignoles” (clownerna) som skulle visats under rahmadahn. Programmet innehöll subtil kritik mot Ennadha och koalisionsregeringen den sk Trojkan. Förevändningen för Sami Fehris arrestering var att han samarbetat med någon släkting till Ben Ali vilket inte har skapat några som helst problem fram till nu.

  6. Den arabiskspråkiga tidningen Dar Assabah har tagit avstånd från regeringens hot om ”svartalistan” och en dragkamp pågår mellan tidningen och Ennadha. I veckan hade Assabah planerat ett regeringskritiskt reportage men blev uppringda och rekomenderade av en minister att ta bort det. De brydde sig inte om förbudet och tryckte upp tidningen som den var, varpå de fick påhälsning av polisen som tvingade dem till att ta bort reportaget. De tog bort det men lämnade demonstrativt en tom plats istället för reportaget. Samtidigt strejkar journalisterna mot den nya VD’n som tillsats av Ennadha
  7. Efter Sami Fehri och Dar Assabah under en och samma vecka fortsatte det med att journalisten Boutheina Gouigaâ på Radio National avsattes också hon pga ett regeringskritiskt inslag. http://www.youtube.com/watch?v=F0mriOsqPUE

    http://www.facebook.com/photo.php?v=3684399342918

  8. Den tunisiska fackföreningen för journalister slår larm om situationen och kräver att den nya konstitutionen, som är under omskrivning, ska innehålla ett skydd för journalisters arbete och deras källor. I detta sammanhang nämner jag att regeringen återinför ett undantagstillstånd men fortsätter skriva konstitutionen, vilket är förbjudet. En annan ytterst motsägelsefull händelse var då det utlystes en regeringsvänlig demonstration som förbjöds men som ändå genomfördes utan att polisen ingrep och dessutom medverkade en minister själv i demonstrationen. Mycket besynnerligt!

  9. Ennadhas ledare Ghannouchi anklagar den brittiska tidningen ”The Independent” för den information som infördes i en artikel där man påståd att Ennadha och Ghannouchi skulle emottagit minst 150 miljoner dollar av Qatar för att nå målet att vinna valet och att installera en islamistisk regering. Kommer han att försöka censurera internationella tidningar också ? http://www.leaders.com.tn/article/ghannouchi-porte-plainte-contre-the-independent-et-des-journaux-tunisiens?id=9168