Xena Consulting

Nyheter från MENA

Nya revolter i Sidi Bouzid. Ennadha befarar att de sprider sig runt om i Tunisien.

Sidi Bouzid, staden där Jasmin revolutionen började utsattes återigen för oroligheter och manifestationer på torsdagen. Stadens huvudvägar blockerades av demonstranterna som krävde frigivning av de som greps i samband med tidigare demonstrationer. Enligt TAP fick säkerhetsstyrkorna förstärkningar från andra regioner och sköt varningsskott med gummikulor och kastade tårgas för att skingra demonstranterna. Dessutom drog sig inte poliserna drog sig för att jaga de demonstrerande genom staden mitt i den heliga månaden rahmadan.

Våldsamheterna har hittils krävt fem skadade varav två tunisiska journalister.

Fronts 17 Decembre, som är en kommitté som bildades av progressiva krafter för att skydda revolutionens mål i Sidi Bouzid, uttrycker sin ilska över den socioekonomiska situationen som inte förbättrats sedan revolutionen samt bristen på vatten och el som varit fallet under hela sommaren. Vattenbrist har aldrig tidigare förekommit i Tunisien men tycks vara ett inslag i Ennadhas vattenomfördelnings politik. Vattenbristen som har förekommit över hela Tunisien där vattnet kapats och fördelats från befolkningen till större företag och hotell har skapat stor irritation i den heta sommaren.

Fronts 17 Decembre kräver nu att den nya guvernören som tillsats av Ennadha, distriktschefen för polisen samt åklagaren i Sidi Bouzid avgår.

Situationen är fortfarande ytterst spänd i staden, och myndigheterna befarar att revolten sprider sig i andra städer, där den ekonomiska situationen efter revolutionen inte heller förbättrats för befolkningen