Xena Consulting

Nyheter från MENA

Revolution eller inbördeskrig i Tunisien?

Den för ett år sedan folkvalda provisoriska regeringen, Ennadha, har en otydlig agenda samtidigt som de spelar ett otydligt men troligen ett välplanerat spel mot en totalitär stat.

På frågan om varför de inte stoppar våldsamheter, misshandel och attacker som extrema islamistisk salafist/jihadisktiska rörelser ägnat sig åt i flera månader, svarar de att ”vi vill skapa ett demokratiskt land där alla har rätt att uttrycka sig”.

Sedan när blev våld och misshandel en åsikt och ett bevis på demokrati?

Missnöjda och uppgivna diskussioner har florerat på facebook under flera månader där man försökt avslöja vart Ennadha är på väg. De sista veckorna har dessa diskussioner blivit allt livligare och argare. Många tunisier har mängder av konspirationsteorier vad gäller Ennadhas politik där t.o.m ”deras” egen revolution misstänks vara framprovocerad av bl.a Ennadha och andra islamistiska intressen.

Bakgrunden till missnöjet är att samtidigt som Ennadha ägnar sig åt att införskaffa allt mer makt och höja lönerna för de regeringsanställda så sköljer det ostraffade våldet över Tunisien, har ekonomin gått i botten, har vissa lärare inte fått lön på flera månader, har priserna skjutit i höjden, har arbetslösheten överskridit 30% och så har fattigdomen blivit allt mer utbredd.

Ennadha är inte ensam på den politiska arenan utan det finns andra krafter som i sin tur underblåser Ennadhas misslyckande för att själva vinna poäng i striden om Tunisien. Hela denna komplexa situation börjar tära på tunisernas tålamod och drömmen om demokrati tycks tyna bort.

I tisdags den 29 maj slogs Tunisiens domstolsstym ut då alla domare gick ut i strejk och i onsdags den 30 maj följde läkarna på universitetssjukhuset i Tunis efter. Läkarna protesterar mot bristen på utrustning samt att personalen utsätts för våld och misshandel som inte tycks beröra regeringen som givit order till polisen att inte ingripa. ”Vi kräver en garanti för vår säkerhet” sade Dr Habiba Mizouni till det franska pressorganet AFP häromdagen.

Domarna i sin tur fördömmer justitieministerns agerande då han avskedade 81 stycken domare som var misstänkta för korruption under den förre presidenten Ben Alis styre. ”Avskedandet strider mot grundlagen som stipulerar att man är oskyldig till motsatsen bevisats, dessutom har man rätt till advokat och en korrekt genomförd rättegång” hävdade domarna som planerar strejka i minst 3 dagar.

En generalstrejk planeras dessutom i inlandet i främst Jendouba och Kef.

Häromdagen gjorde ordföranden för de mänskliga rättigheterna Mokthar Triki ett starkt uttalande i protest mot att islamister härjade ostraffat i landet samt att tortyrerna har fortsatt i de tunisiska fängelserna efter revolutionen.

Dessa de senaste i raden av händelser har höjt tonen ytterligare på facebook och i flera andra medier. Den osynliga frågan är numera inte ”om” det blir en ny revolution utan ”när” det blir och om det kan gå så långt som till ett inbördeskrig.