Xena Consulting

Nyheter från MENA

Vissa radikala moskeer i Tunisien uppmanar ungdomar att gå ut i ”jihad”

I fredags medgav en högt uppsatt tjänsteman på det tunisiska ministeriet för religiösa frågor att vissa tunisiska moskéer är i händerna på radikala islamister och uppmanar ungdomar att ”gå ut i jihad” (heligt krig) i Syrien mot regimen Bashar al-Assad. http://www.jeuneafrique.com/Article/DEPAFP20120519104822/tunisie-djihad-bachar-al-assad-revolution-syriennetunisie-des-mosquees-appellent-les-jeunes-a-aller-combattre-en-syrie.html

”Det är ett problem och vi håller på att söka lösningar” deklarerade tjänstemannen under fredagens presskonferens. Han Uppskattade att det handlar om ca 400 av 5000 moskéer som har kommit i ett beroende förhållande till radikala islamister efter den tunisiska revolutionen.

Dagen innan hade redan inrikesministern Ali Laryedh tagit upp frågan och beklagade att tunisiska ungdomar engagerade sig i ett så negativt äventyr som ett heligt krig där vissa redan blivit dödade eller fängslade medan andra fortsätter sitt ”jihad”.

Den syriske FN ambassadören BAchar Jaafari tog den 10 maj upp problemet med utländska terrorister som kommer till Syrien i ”jihad”. Enligt honom är de flesta knutna till Al Quaida och kommer främst från Tunisien och Libyen me även från Palestina och Jordanien.

http://www.kapitalis.com/fokus/62-national/9889-aveux-televises-de-jihadistes-tunisiens-arretes-en-syrie.html