I lördags den 25 februari 2012 var Tunis gator fyllda med flera tusen demonstrerande och protesterande tunisier. Man protesterade mot den provisoriska regeringen och deras hantering av ekonomi, demokrati och extremism.
Revolutionens utlösande faktor var den ökande arbetslösheten bland högutbildade ungdomar men kom även att handla om yttrande frihet, demokrati, korruption och mänskliga rättigheter vilket regerande Ennadha (tillsammans med partierna CPR och Ettakatol som de ingått en koalition med) snabbt glömde bort.
Det är allmänt känt att en ny regering har max 100 dagar på sig att få befolkningens förtroende, hur förvaltade Ennadha, CPR och Ettakatol denna tiden? Jo, genom att strida om maktpositioner som president och minister poster. Först efter 3 månader fick Tunisien en President Moncef Marzouki och ministrar. Men under denna tid hade stora delar av befolkningen hade redan förlorat förtroende. Tunisierna förstod inte vad som höll på att hända eftersom man faktist röstat på partier som skulle skriva om en konstitution och inte regera utan endast fungera som en provisorisk regering. Det ”riktiga” valet hålls först i oktober 2012 om det inte skjuts upp.
Vi är snart inne i Mars och 4 månader av året har gått och man har ett intryck av att provisoriska regeringen knappt har avancerat i konstitutions skrivandet vilket skapar misstro mot deras verkliga avsikter. Under valkampanjen utgav Ennadha för att vara ett modernt och demokratiskt parti men nu börjar man alltså ifrågasätta detta inte bara pga ovan situation som ses som ”makthungriga” individer som vill ta över Tunisien. I förra veckan vandaliserades UGTTs (Union Générale Tunisien du Travail – en mycket stark fackförening för såväl arbetare, administrativ personal som pensionärer) lokaler av enligt dem själva Ennadhas utsända, detta i kombination med nedan händelser (punkt 1 – 3) där Ennadhas, CPRs och Ettaktols agerande och icke agerande skrämmer stora delar av den tunisiska befolkningen fick bägaren att rinna över.
- Ekonomin och Arbetslösheten: Inget har gjorts fram till idag vad gäller den katastrofala ekonomiska situationen i landet där avsaknaden av turister, utländska investerare som lägger ner till följd av strejker och en osäker situation, europeiska ekonomiska situationen samt priser som varje månad ökar med mellan 5 och 10 % är orsaken till att medelklassen och dess köpkraft urholkas. Vilket i sin tur innebär en arbetslöshet som har fördubblats sedan revolutionen bröt ut. Många anser att orsaken till att den provisoriska regeringen inte gjort någonting beror på inkompetens med tanke på att de som regererar både från CPR Marzouki själv och de flesta ministrarna alla suttit i fängelse under Ben Ali och inte har någon relation till politik på denna nivå. Andra hävdar att de inte är poliker utan filosofer som nu vill ta igen förlorade fängelse år och tänker inte på landets framtid utan på mer på den egna situationen. Man har inte lyckats dämpa strejker, sit ins och demonstrationer som lamslagit ekonomin efter revolutionen. Tunisien har en icke konvertibel valuta vilket innebär att man är ytterst beroende av turister och utländska investerare för att få in valuta i landet. Centralbanken har nu gått ut och varnat för att denna valuta reserv är så låg nu att det kommer bli svärt för de affärsmän som importerar varor med än mer arbetslöshet som resultat
- .
- 1) Religionen och ett modernt muslimsk samhälle: Salafism är en riktning inom den sunni islamer som vill gå tillbaka till religionen så som den praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter profeten Muhammed. Salafiterna är bokstavstroende och anser att man inte behöver omtolka de olika religiösa texterna. De menar sig förstå Koranen som profeten och hans följeslagare gjorde. Salaf betyder förfäder, en som bekänner sig till riktningen kallas salafi, och om det är en kvinna salafiyya. Efter revolutionen har det nu visat sig att det existerar är en grupp på ca 200 st salafister som har mellan 5 och 6 000 supportrar som nu börjar börjar synas och ta mer och mer plats i det tunisiska annars så moderna samhälle. Vad de nu gör är att de försöker införa deras strikta religiösa regler i Tunsien. Befolkningen i allmänhet är definitivt inte redo att gå tillbaks i tiden. Ennadha som politiskt islamist parti utlovade ett modernt samhälle som bara baserades på muslimska värderingar samtidigt som de idag inte agerar och blockerar vågen av salfist attacker och terror. Förutom att salafisterna har attackerat biografer, hotat och slagit kvinnliga lärare som inte följt enligt dem en korrekt klädkod, etc kan nedan tre stora allvarliga händelser illustrera allvaret i situationen och som fått den stora allmänheten att starkt reagera och ifråga sätta vad Ennadha egentligen vill
- Det största universitetet i Tunisien Manouba intogs av en grupp salafister den 27 november 2011 till följd av att några kvinnliga studenter iförda niqab inte fått lov att tenta då de vägrade att visa sina ansikten och således alltså inte kunde identifieras. Manliga icke studerande salafister dök upp och kidnappade examensvakten och intog hela området. Problematiken pågick ända fram till den 6 januari (1,5 månader) med enorma demonstrationer från såväl lärare som elver som följd men regeringen reagerade inte. En handfull salafister tilläts alltså blockera studier för tusentals elever som troligen kommer att få gå om året som följd. När inrikesministern slutligen reagerade och lät polisen inta området och fösa bort salafisterna SÅ fick ingen av dem något som helst straff eller åtal. Efter olagligt intagande av ett helt universitet i mer över en månad gick de alltså helt fria, naturligtvis kan salafisterna och allmänheten endast tolka detta på ett vis. Regeringen uppmuntrar dylikt beteende då det gäller salafisterna men för övrigt nej (se under punkt 3 yttrandefrihet)
- Sedjenane är en liten fattig tunisisk by som ligger nord väst om Tunis. Någon gång i november intogs byn av salafister utan att polisen överhuvud taget reagerade. De började med att bara inta en allmän lokal som de använde som högkvarter. De slog existerande rättssystem och agerade poliser, domare, advokater etc och införde sina egna religiösa regler. De spöade upp, torturerade och slängde folk i fängelse om man inte följde deras regler för alkohol, klädsel etc. De stackars Sedjenane borna.protesterade hos polisen och inrikes ministern i Tunis – ingen reaktion. Så småningom fick tunisiska journlister nys om situationen i byn – ingen reaktion från sittande ”provisoriska” regering MEN då den internationella pressen med frankrike i spetsen tog upp händelsen ”fritogs” byn MEN inga salafister blev straffade eller åtalade.
- Wajdi Ghanem är en sk ”shejk” dvs en i religiösa sammanhang högt uppsatt person som är synlig i olika sammanhang och uttalar sig om ”Guds” vilja. Han kom som ”turist” till Tunisien i mitten på februari. Han var egentligen inte turist utan var i Tunisien för att hålla konferenser om kvinnlig könsstympning. Enligt honom är det en självklar handling enligt koranen. Hans konferenser skapade stora protester där avokater åtalade honom men innan något skett tilläts han även predika sina idéer i flera moskéer. Idag riskerar han upp till 6 månaders fängelse. Det otäcka är att om man tittar på video klippet här nedan ser man att det finns en stor uppslutning kring hans idéer i det moderna Tunisien .
- Demokrati, Yttrande frihet och mänskliga rättigheter:
- Den 9e oktober 2011 visade TV kanalen Nessam TV den prisbelönade filmen Persepolis,som är en auto biografi av Marjane Satrapis. I filmen finns en scen där hjältinnan pratar med gud som är personifierad som en gammal man med vitt skägg, speciellt denna scen triggade upp islamister som försökte inta TV kanalens lokaler och mordhotade ägaren Nabil Karoui. Dagen efter blev han åtalade av en grupp om ca 140 islamistiska advokater flr att ha skymfat heliga värderingar. Han riskerar upp till 3 års fängelse. Själv säger han att islamisterna vill införa en religiös diktatur men att han inte är beredd att acceptera en ny diktatur utan fortsätter sin uppgift.
- Tidningen Ettounsiya införde den 15 februari på första sidan en bild av en känd tunisisk fotbollsspelare (spelar i ett tyskt lag) omfamnade en mer eller mindre naken vacker fotomodell. Samma dag blev han plus 2 av hans journalister inkallade till polisen och insatta i förvar över natten. Dagen därpå tog chef redaktören och VD Nassreddine Ben Saida på sig hela ansvaret de 2 journalisterna släpptes men Nassredine anklagade hör och häppna för ”dålig moral” och fick sitta kvar i fängelse. Den 19e februari inledde han en hungerstrejk samtidigt fick utländska tidningar (franska, tyska, amerikanska) ftag i historien och blev frigiven några dagar senare.
Det som jag ser som positivt i all denna negativa och obehagliga utveckling är att det verkar inte som det går att tysta varken journalister, allmänheten eller ”Facebookare” med skrämsel agerande och all icke agerande. Tunisierna vill ha demokrati och yttrande frihet och är beredda att kämpa för det.
OBS! Alla foton som används har jag hittat i tunisisk media, facebook etc vilket i sig är ett bevis på att det kommer bli svårt att införa en ny diktatur.