Xena Consulting

Nyheter från MENA

Del 4: Hur kunde det islamistiska partiet Ennadha ”vinna” valet i Tunisien ?


Så fick då Ennadha 41 % av rösterna i valet i oktober 2011, vilket i sig är ett bevis på att den tunisiska majoriteten röstade emot ett religiöst politiskt parti.

Men vad var det som hände hur kunde ett religiöst parti vinna valet i Tunisien? Vilka röstade på Ennadha ? Och Varför ?

  1. De flesta visste inte (enligt etablerade undersökningar) varför man skulle rösta dvs att det handlade om att endast rösta fram de som skulle skriva om den existerande konstitutionen. Så många lät bli att rösta. I princip kommer Tunisien att gå till ”riktigt” val i oktober 2012. (I princip eftersom Ennadha kommer att försöka skjuta upp datumet, frågan är om de kommer att lyckas.)
  2. De övriga partierna lyckades inte få fram något program och kunde inte uppvisa samma intryck av struktur och ordning som Ennadha. Vilket inte är förvånande med tanke på att Ennadha har existerat i mer än 20 år i utlandet samtidigt som politiska partier i Tunisien efter 2 diktaturer inte fått lov att existera. Dessutom har det visat sig att Ennadha haft enorm finansiering från Saoudi Arabien och tro det eller ej även från USA. Jag återkommer om detta i ett senare inlägg.
  3. Budgetens storlek innebar att Ennadha förutom ren reklam, websidor, Facebook uppdateringar etc också kunde ägna sig åt personlig påverkan och diskutera med folk i fattigare områdena där de gick ut stort och lovade arbete till alla och delade ut pengar m.m. I detta sammanhang får man inte glömma att revolutionens ursprung handlade om den utbredda arbetslösheten, mer än 400 000 högutbildade arbetslösa ungdomar.
  4. Många föräldrar har haft problem med sina barn som föredragit att vara ute och festa på diskotek och druckit sprit och tagit droger. Med Ennadha tänkte sig många att detta skulle minska eller försvinna helt.
  5. Under de senaste 5 – 10 åren har det installerat sig en total avsaknad av respekt (läs mitt inlägg ”går det att dra paralleller mellan affärs- och trafik beteende?). Då jag flyttade till Tunisien 1990 var jag så imponerad av den respekt som genomsyrade samhället, det var ett viktigt karaktärsdrag för den tunisiska kulturen, idag är det helt tvärtom. De flesta led av denna totala omvändning och med Ennadha hoppades många på en återgång till traditionella värderingarna.
  6. Jag har även hört att många icke gifta yrkes kvinnor som ägnat sin ungdom åt karriären och inte åt att ”skaffa” man och barn, valde Ennadha. De anser, att efter 30 års åldern fanns det endast män som ”utnyttjade” dem och inte ville ingå en stadig relation, läs giftermål.”De flesta tunisiska männen leker med oss under en tid men då de ska gifta sig handlar det om att välja en ung kvinna med gott rykte som varken är ute på café eller restauranger och som inte haft någon sexuell relation tidigare. När man då nått 30 års åldern finns det endast män som antingen ville utnyttja min kropp eller gifta sig pga min ekonomiska situation”, hävdar de och fortsätter med att de trodde att Ennadha skulle kunna ändra på detta beteende.
  7. Den störtade presidenten Ben Ali uttryckte alltid sin oro för religiösa extremister. De flesta tunisier ansåg att det endast var en strategi för att motivera avsaknaden av yttrandefrihet och demorkati. I dag suckar 60% av befolkningen och säger ”han hade rätt”. Extremisterna var dessutom betydligt fler än väntat och självklart gav de sin röst till Ennadha.
  8. Precis efter revolutionen var det många som gick ut i media, facebook och på gatorna för att progagera för att man skulle skilja staten och religionen åt. Detta visade sig vara alldeles för tidigt för det tunisiska folket som hade hopp om en återgång till ett mer respektfullt land. (se punkterna ovan). Stora delar av de som röstade Ennadha blev oroliga inför denna utveckling ifrån islam. ”Vi är ju faktiskt ett muslimskt och modernt land, Ennadha lovar oss bägge delarna så därför väljer jag Ennadha” resonerade många.
  9. Man får inte glömma i detta sammanhang att Ennadha ingav tunisierna intrycket av att man skulle följa den Turkiska modellen och partiet AKP. Vad många glömde var att man inte kan jämföra två så helt olika politiska situationer. Turkiet har sedan länge separerat staten och religionen vilket inte Tunisien någonsin gjort.