Xena Consulting

Nyheter från MENA

Den tunisiska kvinnan fråntas mänskliga rättigheter och blir endast ett ”komplement” till mannen.

I onsdags antogs en text (artikel 28) i den nya konstitutionen som minskar kvinnans rättigheter. I och med artikel 28 blir kvinnan ett ”komplement” till mannen. l’Assemblée nationale constituante ANC (nationella konstituerande församlingen) som till största delen består av Ennadhas ledamöter och varav en stor del är kvinnor, avskaffade i.o.m texten principen om jämställdhet och ger därmed uttryck för ett totalt förkastande av mänskliga rättigheter för kvinnor.

Det mest förvånande med denna nya lagtext är att den har föreslagits av Ennadha, tillsammans med den ena koalisationspartiernas ledare Marzouki (Tunisiens nuvarande president), som varit ordförande i en organisation för mänskliga rättigheter.

Flera organisationer som bl.a Amnesty International och Tunisiska Associationen för Demokratiska Kvinnor menar att det tunisiska samhället står inför en smygande islamisering. De har redan gått ut med en inbjudan till alla kvinnor och män att infinna sig den 13 augusti på Avenue Habib Bourguiba för att demonstrera.

2 ResponsesLeave one →

  1. xenaconsulting

     /  15 augusti 2012

    ok!
    Jag har blivit både och och varken eller med åren så den postrevolutionära situationen i Tunisien gör att jag lider lika mycket som tunisierna själva. MEN jag har ju en reträtt här i Sverige och din idé kring succébo känns så nära här och så långt borta där.

    Madeleine

  2. Börje Peratt

     /  15 augusti 2012

    Har länkat till din blogg
    Börje